tirsdag den 3. februar 2015

Skak: Rokade for der kommer balade
I går havde vi vores sædvanlig samvær. Det er sat til 1½ time hver tredjie uge men heldigvis kom opholdsstedet 45 minutter før tid! Tænk at efter 2 år, 7 retssager nået de at give os 30 minutter mere hver 3. uge og så skete en lille mirakel i går: Sneen gav os 45 minutter ekstra!

Sært var det da manden fra opholdsstedet vil smide barnet af og skulle hurtigt køre videre - for se, vores samvær er altså overvåget! Regler som vi skal overholde, som vi kan straffes for hvis vi bryder dem ... sådan rigtig straf ... med politi og det hele.

Jeg var dermed nødt til at hidkalde ham og pointere foran mit barn at vi "ikke må være alene sammen". Det var pinligt.

Mere grotesk er måden overvåget samvær iværksættes, hvordan en familie fastholdes i det - tænk Barnets Tarv? Hvordan ved den person som arbejder fast der hvor han bor, som bare en af 6 børn, ikke at han ikke bare må køre fra os? Hvad hvis jeg var en skidderik?

Det er nu ikke den første gang det skete ... han kom tidligere pga. sneen men det bedste er at opholdsstedet har tilbudt os "weekend overnatninger" hvis vi vil samarbejde - helt udenom kommunen, kort efter de beskrev alverden ting om hvorfor alt samvær med mig bør afbrydes. Herudover ved vi jo at Kommunens medarbejdere er i den grad ikke indstillet på noget som helst jvf. udvidede samvær eller overnatninger.

Hvordan det hele hænger sammen kan jeg ikke helt forstå. En ting er sikker: Jeg rokerede temmelig hurtigt, indtog rollen som "anden aktor" og underholdt ham mens min børn fik søskendetid. Jeg kun se at her skal jeg lave en ekstrem rokade før balladen.

Senere på dagen spillede vi skak. Fuldt overvåget at "damerne" ansat af kommunen til opgaven, deres kuglepen og skriveblok. Ind i mellem smider ejg noget kommentar til dem - for provokationsskyldt, da det hele forestilling er så latterlig - komisk. Se mit andet barn bor hjemme, fik samværs overvågning løftet mod at det skal massiv overvågning på min yngste. Barnet som ingen andre ser, end dem fra opholdsstedet og en intern skole. Hans fritidsting har  nu i 2½ år været yderst begrænsede og slet ikke noget af det vi plejede ... men så spillede vi skak. Der var endeligt tid til hygge, fordi det sneede!

Det var så første gang i 2½ år vi så spillede skak sammen, da vores samvær altid er for kort og opholdsstedet/kommunen ikke tillod at han gik til skak. Faktisk skrev de ved anbringelsen at han var isolerede og ikke havde fritidsinteresser mens vi kun bevise det modsatte. Kommunen tilføjede ingen rettelser til vores sag, for ellers havde de ingen sag. Kommunens tvangsudredning er endeligt ugyldige . men som ved alle sager som vores halter det med retssikkerhed. Ingen hjælper familierne og vores taletid er baseret på at alt kommunen beskriver er 100% faktuel - alle ved det er 80% fejlfyldt men ingen gøre noget ved problemet.

Men skak er noget han lært dengang han var i børnehave. Vi spillede ikke intensivt, men for sjovt. Andre som spillede med havde nok ikke helt følt at det var "bare for sjov" men de kender så hellere ikke vores venner som spiller "rigtig skak". Han brugt mange timer på at lære hans ven spillets regler, og frustrationen var det samme hver gang de startede forfra. Vennen kun ikke lære skak - så de fandt på at tegne sammen. Det kun hans ven ... uden at skulle huske regler. De legede mange timer på den måde. Hvor min dreng altid prøvede at lære ham skak ... og måtte sande det tager tid. Vi mødre grinede ofte over vores børns forskelligheder. Og når de to skulle afledes var vi klar med noget nyt.

Skak var nu også hans favourit kl 5 søndag morgen hvor jeg så ofte var så morgentræt at jeg mere end en gang væltede spillet! Han er problemknuserhjerne lært så at huske "opsætningen" efter den sidste træk, "udenad". Senere fik vi Chessmaster og spillede af og til, dog ikke regelmæssigt, som vi nu havde lyst. Men det sjov er han kan ikke gøre det når vi beder ham om at huske ting ... sådan er der så meget.


Jeg kan ikke finde min dagbog af 2007 men husker hvordan min børn spillede deres første tournament og hvordan skaklederen ved Aalborg Universitet vidste lige præcis hvordan alle motiveres, uden at "føle sig som en taber". Bedst er jeg husker hvordan min dreng insisterede på at have en hvid skjorte på den dag! Vi har jo ikke alle det ambitioner om at blive danmarks mester i skak og vi præstere ikke alle konkurrence mæssig lige - det er ikke vores stil -  men vi elsker spillet. Vi spiller ind i mellem ret godt, og for sjov. Han spiller klart ekstrem godt hvis jeg tænker hvor lidt tid han endeligt bruger på "spillet". Og kan mærke han ikke vil lære "mere" udefra en bog, men trænger til socialt skak.

(Jeg var kærester med en Danmarks Mester fra Fyn. Han droppede skak med mig for jeg ved rent held vandt tre gange i rap. Stakkels gut - han var jow forelskede og kun ikke fokusere - og spillede så mod en der slet ikke fangede hans "spil"! Det var tider ... inden jeg fik børn ... men noget som viser hvor lidt der skal til for at en anden taber "lysten til at spille"!)
Dejligt er det så, når man lige rammer et forstående skak klub, eller spejder gruppe som tillader "skævebørn" ... eller bare gode mennesker i samfundet som vil børn det bedste! Ovenover opdagede jeg at han stadigvæk kun lide spillet, men havde brug for det rette mennesker før han gad deltage. Dem fandt jeg først i byen ved en spisested, og så senere ved vores lokale skakklub. Skakklubben skrev i 2012:


Han var meget åben og han var hverken bange for at stille spørgsmål heller komme med forslag. (Det er faktisk de færreste nybegyndere, der tør)

Drengen kunne også samarbejde med de andre børn og det var nemt at se, at han nød at se en smart løsning til en opgave.

Så, det er i dag trist at læse hvordan hans evner forsvandt. Men i går spillede han igen - og vi huggede os. Han huskede: Rokade inden der bliver ballade ... tænk at skak kan lære børn så meget og de husker det mange år efter! Jeg sagte ikke noget da jeg rokerede "forkert" for jeg ville se om han husker ... og det gjor han.

Da vi skulle pakke spillet væk var vores overvåger lidt paff - tiden var gået og han ryddede spillet væk, uden at gemme den til næste gang. GAD VIDE hvad hun ville sige til når han om 3 uger hæver den frem, stiller brikkerne op og vil spille videre? Nu må vi se om han vil spil skak om tre uger når han får lov til at besøge os igen ... og så håber jeg at hun ikke spilder kaffen hvis det sker.

At skal overvåges, for barnets beskyttelse af 2 personer ... som ikke skriver deres subjektive "indtryk" for penge er helt til grin. Men hvis det er dem vi skal holde ud for at vi må være sammen betyder det ikke noget. Trist at det koster så meget således at Kommunen kun tillader samvær 1 time om måneden, det minimum Socialministeriet anbefaler. Jeg tror ikke skilsmisse forældre vil finde det tilfredsstillende, men som "udsat" vælger vi ikke vores hverdag. Det vælger Kommunen ... så derfor skal familier gøre som kommunen befaler, gid bare jeg ind i mellem kun være "kommunen" for så ville jeg rokerer mennesker som ved et skakspil: Uvildige øjne er ret godt.

Men tænk hvis nu overvågeren ikke kun spille skak og ladede som om hun kun det ... ja, det havde vi oplevet af en lærer der var ansat til at passe ham engang i folkeskolen ... sikke en ballade der blev. Hvor er barn på 7 blev tosset over lærens "misforståelse" og læren i ægte autoritære ånd fastholdt at han godt kendt forskellen mellem en springer og løber ... det gjor manden ikke. Barnet korrigerede ham på en mindre eksemplarisk måde ... vi griner over det i dag. Men at folk misforstår andre på den måde og får ret udefra deres stilling er ikke sjovt at være modtager af.

Men at jeg lærte en hel del af "Rokade før der bliver ballade" rimen i går ... var bare endnu en lille brik i det lang tur vi som familie skal tage igennem systemet. På mange flere måder end folk ved. Dem som kender skak, spillets regler og hvor intens spillerne kan være vil enstemmigt forstå det vi mener, andre vil gå videre ... men hvor er det dejligt at se mit barn "huske" det indsats jeg lavede i sin tid. Mit bedste råd til forældrene er - leg livet igennem med jeres børn. Leg, sjov og ballade husker de altid. Læring som tilfældigvis kommer med er bare en bonus!

Leg Godt. Og vores dyreste spil er vores Lego Skak spil. I går var det igen vores sjoveste for den afslørede meget om os. Især hans perfektionisme og min utålmodighed ... jeg fortrækker nu skak på Nintendo DS'ern. Det går alt for langsom med min pølsefinger at få brikkerne flyttet ... utroligt er det at vi efter så mange år med Lego kan snak om de dele "som forsvandt" ...

Twice Exceptional Denmark

Twice Exceptional Denmark er lavet for dobbelt exceptionelle børn dvs. børn med særlige forudsætninger som samtidig har indlæringsvanskeligheder. Disse børn kan have opmærksomheds-, koncentrations- og kontakt- vanskeligheder som oftest er pga. Ordblindhed/ Dyslexi, ADHD, AS, PDD NOS, OCD, Tourette osv.

Det ofte set at Børn med særlige forudsætninger er af natur Asynkron Udviklet dvs. det halter med at deres emotionelle og sociale udvikling følger med det som ses ved jævnaldrende, samtidig med at de lærer lynhurtigt det emner de er motiveret for og ender således ofte foran jævnaldrende i disse oråder, uden sparringspartner. Børnene ender ofte meget ”misforstået” og en tværfagligindsats er nødvendig hvis sådan en situation skal kunne vendes.

Tværfaglighed bør bestå af en BMSF konsulent/psykolog og derudover specialister jvf. barnets specifikke diagnoser og andre problemer hver gang handleplaner udarbejdes, barnets evalueres osv. Men der er langt vej endnu, da BMSF ikke anerkendes i Kommunerne, og dermed overses det at barnet har behov for en ”særlig” forståelse og indsigt for at børnene kan få den rette hjælp jvf. Socialloven og Inklusion.

Men desværre ses disse børn i AKT forløb, heldagsskoler og kan ende i Udsatte grupper:

De unge, som kommer til opholdsstederne, har været vanskelige at placere i de kommunale tilbud, hvor hverken de unge, som kommer til opholdstederne eller de elever, der går i de kommunale tilbud, vil profitere af at være sammen.